Fűtés klímával?

Minden fűtési megoldás kiépítése alapos előkészítést, tervezést, kalkulációt igényel. Nincs ez másképp akkor sem, ha klímaberendezéssel készülünk a fűtési szezonra, legyen szó kiegészítő, vagy fő fűtési megoldásról.

Azt már szinte mindenki tudja, hogy a légkondícionáló berendezések nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használhatók. Sőt, mi több, olyan gazdaságos az üzemeltetésük fűtő üzemmódban, hogy egyéb megoldásokhoz képest (ide értve a modern gázkazánokat is) akár 10-15% energiát is megspórolhatunk a klímával fűtéssel.

Míg a hagyományos olajradiátorokban egy elektromos fűtőszál fűti fel az olajat körülbelül 1:1 hatékonysággal (tehát 1kW villamos energiából 1kW hőenergiát termel), addig egy korszerű klímaberendezés akár négyszeres, ötszörös hőleadást produkálhat.

A titok nyitja a hőszivattyús működési mód. 

Hűtő üzemmódban a klímaberendezésben keringő hűtőfolyadék a szobából hőt von el, felmelegszik, majd elpárolog. A felmelegedett gázt a szivattyú a kültéri egység kompresszorához szállítja, ami a gázt összesűríti, és ezzel túlhevíti. A túlhevült gázt a külső hőmérséklet hűti le, így az lecsapódik és folyadék formájában túlhűlve jut megint a szoba beltéri egységébe, ahol a folyamat újrakezdődik.

A fűtő – tehát hőszivattyús – módban a forró gőzök a beltéri egységben kondenzálódnak (adják le a hőjüket), tehát fűtenek. Ilyenkor a kültéri egység felülete vesz el hőt a nála melegebb levegőtől.

Ahogy a fent leírtakból is látszik, a hőszivattyú esetében az elektromos áram csak a fűtési rendszert működteti, és nem direktben fűt, mint egy fűtőszál. A rendszer maga viszont annyira gazdaságos, hogy így keletkezhet a villanyradiátorhoz képest négyszeres, ötszörös hatékonyság.

Leglátványosabb energiamegtakarítást az átmeneti időszakban – a fűtési szezon elején és végén – érhetünk el, a készülékeknek ekkor a legjobb a hatásfokuk. Mindemellett a modern klímaberendezések -15 vagy -20 °C-os hidegben is hatékonyan fűtenek. A Hisense klímákban alkalmazott egyedi megoldások nagy üzembiztonságot és a készülék fagyvédelmét is biztosítják.

A klímaberendezések energiatakarékos üzemeltetését még kedvezőbbé teszi, hogy készülékünk üzemeltetéséhez két kedvezményes villamosenergia tarifa közül is választhatunk. A „H” és „GEO” tarifákkal akár éjszakai áram árán is vásárolható energia a klímával való fűtéshez.